Dobbelautorisasjon for manuellterapeuter og annet helsepersonell er en dårlig løsning

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

3. mars skal Stortinget behandle en innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om å gi naprapater, osteopater og paramedisinere autorisasjon som helsepersonell. Samtidig foreslår komiteen å gi en tilleggsautorisasjon til fysioterapeuter med videreutdanning i manuellterapi.

–Stortinget bør lytte til faglige instanser som Helsedirektoratet, som har utredet og vurdert dette spørsmålet grundig. Det bør si nei til dobbelautorisasjon som prinsipp, for det rokker ved hele systemet. En spesialistgodkjenning for helsepersonell med videreutdanning vil fylle funksjonen man har tenkt en dobbelautorisasjon skal ha, uten de negative konsekvensene, sier leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen.

Da spørsmålet om dobbelautorisasjon for manuellterapeuter ble utredet av Helsedirektoratet i 2012, var deres klare konklusjon at fysioterapeuter med videreutdanning i manuellterapi ikke oppfyller hovedkriteriene for autorisasjon – blant annet utdanning, yrkesrollens innhold og internasjonale forhold. Helsepersonellovens forarbeider presiserer at autorisasjon som utgangspunkt bygger på grunnutdanning, og ikke videre- eller etterutdanning.

–Norsk Sykepleierforbund mener at helsepersonell med videreutdanning, som manuellterapeuter og spesialsykepleiere, bør gis spesialistgodkjenning. Det gir et offentlig godkjenningsstempel på den utvidede kompetansen som helsepersonell med videreutdanning har, sier Sverresdatter Larsen.

En offentlig spesialistgodkjenning er et viktig nasjonalt verktøy for å nå helsepolitiske mål om riktig og nødvendig kompetanse i helsetjenesten. Myndighetsgodkjenning gir styringsmuligheter for pasientsikkerhet, ved at helsepersonell som jobber særlig selvstendig og hvor yrkesrollen innebærer risiko for pasienter, må offentlig godkjennes etter styrende kriterier, for både fysioterapeuter og sykepleiere.